El projecte pioner, dirigit als sectors de serveis auxiliars, seguretat privada i neteges d’edificis i locals, estableix un marc a partir del qual es portaran a terme accions per a millorar l’ocupabilitat i la competitivitat

11 de maig del 2010

“La Fundació Privada Claperós, que des de l’any 2006 treballa activament per a la millora sociolaboral de Catalunya, va presentar el passat dimarts 11 de maig el conveni marc de dinamització de l’ocupació de l’àmbit dels serveis a la comunitat (neteges d’edificis i locals, seguretat privada i serveis auxiliars).

La presentació va comptar amb la presència dels respectius representants de les parts signants, entre les quals hi ha la Fundació Claperós –com impulsora del projecte-, l’Associació Catalana d’Executius, Directius i Empresaris (ACEDE), la Federació d’Activitats Diverses de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), la Federació de Serveis de la Unió General de Treballadors (UGT), l’Associació Catalana d’Empreses de Seguretat (ACAES), l’Associació d’Empreses de Serveis Auxiliars (ADEDSA), i l’Associació Catalana d’Empreses de Neteja (ASCEN).

El conveni té com a principal objectiu establir un marc d’actuació general entre les parts signants per tal de portar a terme accions concretes que ajudin, al seu torn, a impulsar l’ocupació i la competitivitat de les organitzacions i empreses del sector. A més, té la intenció de convertir en oportunitats les mancances i debilitats que, com a conseqüència del context econòmic, han aflorat en el sector de serveis a la comunitat.

Tal com va explicar la gerent de la Fundació Claperós, Mireia Martín, “les accions que es desenvoluparan a partir d’aquest conveni s’inscriuran en les línies de l’I+D+i, de la prevenció de riscos laborals, de l’estalvi energètic i la minimització de l’impacte ambiental, sense deixar en cap moment de costat el compromís social”. En aquest respecte, la responsable de la Fundació va avançar que algunes de les iniciatives ja plantejades són els programes d’orientació, inserció i formació per a col•lectius en risc d’exclusió social i una borsa de treball qualificada a les necessitats del servei i adreçada a tot el col•lectiu de treballadors i treballadores.

Des de la perspectiva de les patronals, la gerent de ACAES, Anna Aisa, va destacar que, per aconseguir objectius fixats pel conveni i millorar la situació de les empreses de seguretat privada a les que aquesta patronal representa, “necessitàvem també la implicació dels agents socials, en aquest cas CCOO i UGT”.

Per la seva part, el Secretari General de la Federació de Serveis de la UGT de Catalunya, Josep Gironès, va subratllar la voluntat de la Fundació en “obrir les portes a les millores de sectors amb menys presència dins de l’àmbit dels serveis” posant l’accent en què aquests sectors “són més vulnerables a les retallades pressupostàries anunciades pel govern”. En la mateixa línia, el Secretari General de la Federació d’Activitats Diverses de CCOO, Pasqual Sánchez, va afirmar que “CCOO no es podia negar a aquesta oportunitat de millorar les condicions de treball i de formació d’aquests sectors”, afegint que “el conveni suposa també una oportunitat per a millorar les condicions sociolaborals de persones en situació de risc d’exclusió social”.