El passat dimarts 14 de gener, l’ACEDE va celebrar una nova entrega del Cicle de Conselleries amb Alícia Romero, consellera d’Economia i Finances. La trobada s’emmarca en la ronda de contactes que la consellera està duent a terme per explicar els pressupostos.
L’acte va començar amb una introducció al col·loqui #CatalunyaCompetitiva, a càrrec de la Sra. Sònia Hernández, qui va presentar la dinàmica i el funcionament de “La Veu de l’ACEDE”, un espai on els assistents poden traslladar les seves inquietuds a la consellera directament.
A continuació, el president de l’ACEDE, el Sr. Paco Camarasa, va donar la benvinguda a la convidada, la Junta Directiva, els col·laboradors i les persones associades que es van donar cita a l’Hotel Guitart Grand Passage.
Després d’una breu presentació de la convidada, es va iniciar el debat, on es van tractar temes clau organitzats en quatre blocs. El primer bloc, va abordar l’àmbit econòmic, presentant les línies estratègiques dels pressupostos de la Generalitat per al 2025, les mesures per impulsar l’economia, la viabilitat d’assolir estabilitat pressupostària i el procés cap a la sobirania fiscal. Es van destacar els seus possibles impactes en la fiscalitat i els beneficis per al teixit empresarial i la ciutadania. La consellera va assegurar que “hi haurà prou recursos per poder desenvolupar les polítiques que Catalunya necessita”.
En el segon bloc, sobre finançament i fiscalitat, es van analitzar els efectes de les polítiques fiscals i econòmiques sobre les empreses, els reptes financers, burocràtics i fiscals que afronta Catalunya, així com la necessitat d’impulsar la innovació, la internacionalització i un sector financer renovat per recuperar el seu paper com a motor econòmic. En aquest punt, la consellera va destacar “la necessitat de crear més riquesa, més llocs de treball, atraure més inversions i fer que el creixement del PIB arribi realment a les famílies” En definitiva, perquè “Catalunya recuperi el lideratge econòmic i generi prosperitat compartida”, va afegir.
A continuació, es van centrar en les dificultats que afronta l’empresariat, derivades de l’excés de burocràcia, la manca de coordinació administrativa i l’elevada pressió fiscal. Totes aquestes comprometen la seva competitivitat i les desincentiven a accedir a ajudes, per la complexitat dels tràmits. També, es va parlar de la preocupació per l’impacte de la reducció de la jornada laboral, l’increment de l’SMI i els alts índex d’absentisme. En aquest bloc centrat en la competitivitat, la consellera va expressar la voluntat del Govern “que l’economia continuï creixent però, sobretot, que tingui impacte en les nostres empreses, que són petites i han de guanyar dimensió”.
El col·loqui va finalitzar amb un tema d’especial rellevància, que l’ACEDE defensa des de fa molts anys: la Contractació Pública de Qualitat. Es van abordar les qüestions que més preocupen les empreses licitadores, com són l’impacte de l’absentisme, la llei de desindexació, la revisió i les pròrrogues dels contractes. L’objectiu de l’ACEDE ha estat sempre fer aportacions per millorar els processos de licitació per garantir una contractació pública justa, igualitària i de qualitat.
L’acte va concloure amb la fotografia grupal amb tots els assistents i un còctel-networking per compartir les reflexions i impressions sobre la conversa amb la consellera.