El passat 13 de març de 2025, a l’Auditori Ferrer & Ojeda es van reunir més de 100 professionals i empresaris en la Jornada de Ciberseguretat per a Empreses, organitzada per ACEDE amb la col·laboració de Ferrer & Ojeda, Grupo Eulen, ASCICAT i Mossos d’Esquadra.

L’esdeveniment va arrencar amb la benvinguda d’Oriol Mayol, director d’Operacions de Ferrer & Ojeda, qui va destacar la importància de la ciberseguretat en l’àmbit empresarial. Seguidament, Pi Carmona, directora de l’ACEDE, va presentar la jornada com un espai clau per sensibilitzar i dotar d’eines pràctiques el teixit empresarial davant l’augment de les amenaces digitals.
Durant la jornada es van tractar temes de cibersegurat en tres grans blocs. El primer de tots, va abordar l’anàlisi de les ciberamenaces més freqüents a càrrec d’Òscar Ramos, sergent de l’Àrea Central del Cibercrim dels Mossos d’Esquadra. Es van exposar dades i exemples reals d’estafes i atacs a empreses. També es van compartir bones pràctiques per prevenir-los i la importància de la denúncia i la recollida correcta d’evidències.
En el segon bloc sobre prevenció, moderat per Cecília Jiménez, diferents experts van compartir estratègies fonamentals per reduir riscos i reforçar la seguretat a les empreses.
Josep Guasch va parlar sobre els Backups intel·ligents per a empreses resilients i com la configuració adequada dels sistemes és essencial per evitar vulnerabilitats. En la seva intervenció, va destacar la importància d’implementar protocols i procediments robustos de gestió de la ciberseguretat, així com el paper clau de la normativa NIS2 en la protecció dels sistemes crítics.
Guillem Hors va abordar la Responsabilitat jurídica i com els requeriments legals en protecció de dades són cada cop més exigents, i una mala gestió pot derivar en sancions greus. Els experts van posar èmfasi en la necessitat de complir amb el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i altres normatives específiques, així com en la importància de tenir protocols interns ben definits per garantir la confidencialitat i integritat de la informació.
Ayub Nakmoussi va tractar la formació professional com un pilar fonamental en cibersegurat des del procés de Transformar el factor humà en la millor defensa. Es va insistir en la necessitat de realitzar sessions formatives regulars per als treballadors, fent-los conscients dels riscos i ensenyant-los a identificar correus electrònics fraudulents, enllaços sospitosos i tècniques de phishing.
Oriol Mayol, a càrrec de la Protecció i Cobertura, va insistir en la importància de comptar amb una assegurança de ciberseguretat per minimitzar l’impacte econòmic d’un atac. Aquestes pòlisses poden cobrir despeses de recuperació de dades, responsabilitat civil i pèrdues econòmiques derivades de la interrupció del negoci.

El tercer bloc va tractar la resposta davant d’un atac sota la moderació de Maximiliano Llobet Roel (Eulen Seguridad Catalunya). Aquesta sessió va posar el focus en la importància d’una resposta ràpida i eficaç davant un ciberatac, per minimitzar-ne els efectes i garantir la continuïtat del negoci.
Òscar Ramos (Mossos d’Esquadra) va explicar els passos clau que cal seguir quan una empresa és víctima d’un ciberdelicte. Va remarcar la importància de no esborrar proves, denunciar immediatament i documentar l’incident correctament per facilitar la investigació i augmentar les possibilitats de recuperar dades o identificar els responsables.
Oriol Pibernat va abordar la gestió d’incidents des d’una perspectiva empresarial, destacant la necessitat de disposar d’un pla de resposta ben definit, que inclogui procediments de contenció, comunicació de la crisi i restauració de sistemes afectats per reprendre l’activitat amb seguretat.

La jornada va continuar amb un espai interactiu de preguntes i debat, on el públic va tenir l’oportunitat de traslladar els seus dubtes directament als experts. Es van tractar temes com l’increment de fraus dirigits a empreses, la protecció de la informació en l’era del teletreball i les mesures més eficaces per prevenir atacs.
Finalment, Paco Camarasa, president de l’ACEDE, va tancar l’acte amb una intervenció que va posar en valor la necessitat de cooperació entre empreses i institucions per reforçar la protecció digital i fomentar un entorn empresarial més segur i es va concloure amb una fotografia grupal de tots els assistents.