Ahir, dimecres 22 d’abril, l’ACEDE es va reunir, mitjançant una reunió virtual, amb la Sra. María José Landáburu, secretaria general de la UATAE (Unión de Asociaciones de Trabajadores Autónomos y Emprendedores).

En la reunió es van posar sobre la taula les mesures adaptades per part del govern per frenar la pandèmia causada per la COVID-19, tant en l’àmbit humanitari com en l’econòmic. Segons la secretaria general de la UATAE la meitat del teixit empresarial actual està en perill degut a la crisi que estem vivint.

Landáburu, reconeixia que s’han aplicat, per part del govern espanyol, algunes mesures importants però que segueixen reclamant ampliacions i millores per tal de protegir als autònoms i les PIMES.

El retorn escalonat a l’activitat econòmica va ser un dels punts claus de la reunió, ja que la falta de material EPI dificulta que aquest retorn es pugui fer de forma segura, sobretot en sectors com els de la seguretat privada, treballadors essencials que es troben exposats al virus. Tots els treballadors necessiten tenir accés a material de protecció perquè les empreses puguin assumir la responsabilitat de la seva seguretat.

La UATAE dona suport a la prestació per reducció de facturació del 75% però continua treballant pels més de 20.000 empreses que s’han quedat fora d’aquesta ajuda i que l’activitat de la qual també perillarà. A més, creuen que s’haurien d’establir altres llindars segons la renda de les persones. Aquesta crisi no incidirà igual en tots els sectors. El turisme, per exemple, serà un dels més afectats.

L’actuació dels bancs en aquesta crisi ha sigut un altre dels temes que es van tractar durant la reunió amb la secretaria general de la UATAE. Els ICO rebutjats i les pràctiques fraudulentes s’hauran de denunciar i/o sol·licitar informes al respecte.

El futur planteja moltes incerteses per l’activitat econòmica i el teixit empresarial, és per això que des de UATAE proposen paquets de mesures segons l’activitat que facilitin el retorn a les diferents activitats.