A mesura que l’entorn i el món en general canvia, també ho han de fer les nostres organitzacions. Però, estem preparats per gestionar el canvi? Per on comencem? De quines eines disposem?

La innovació és actualment una necessitat clau de totes les empreses. Si volem seguir, sent competitius hem de fer de la innovació un principi fonamental del nostre negoci.

Els temps han canviat i ara amb els avenços tecnològics hi ha menys barreres d’entrada per a nous competidors en la majoria de les indústries. Així que, si no ho fem nosaltres, ho farà la nostra competència o la gran quantitat d’emprenedors creant Start-ups amb capacitat d’accedir a diferents instruments de finançament i fons d’inversió amb molt de capital per apostar per projectes innovadors.

Les últimes tendències tecnològiques estan accelerant la necessitat d’incorporar un director d’innovació a les empreses. Però estem preparats? Tenim la cultura de la innovació?

La innovació no és només la part teòrica, sinó que les empreses hem d’atrevir-nos a posar en marxa petits projectes ”innovadors” (inicialment) acceptant el fracàs i el mètode del “prova-error” o d’experimentació. I per això, hem d’atrevir-nos a provar coses noves… com deia Einstein si volem resultats diferents, haurem de fer coses diferents.

És important tenir present que si la nostra empresa decideix integrar una persona que lideri la innovació és perquè estem disposats a arriscar, invertir, estimular i apostar per aquest projecte, contràriament, la persona quedarà sola en aquest “titànic” repte.

“Tenir por al fracàs és un gran impediment per la innovació”

Però, quines funcions té el director d’innovació? O la persona designada de la nostra entitat per liderar i estimular la innovació?

El lideratge del responsable d’innovació ha de ser capaç d’incorporar millors pràctiques, desenvolupar habilitats, donar suport a les unitats de negoci per desenvolupar nous productes i serveis, identificar nous mercats, ajudar a l’equip a generar idees.  Liderar i facilitar una cultura d’innovació a l’organització: fomentant la curiositat, generant propostes inspiradores, creant noves connexions, amb creativitat, promovent la col·laboració i sobretot treballar la comunicació.

Quan parlem d’innovació, pensem principalment en la innovació tecnològica, i la innovació a l’empresa va molt més enllà, desenvolupant per exemple noves estratègies en l’àmbit estructural i/o dels models de negoci. Identificar com està organitzat el nostre sector i transformar-nos en una entitat referent, a través de la innovació:  “fent coses noves o simplement diferents”. Trobar nous clients, nous productes i serveis, noves maneres de promocionar-nos, noves maneres de producció o distribució.

A la Fundació Futur – Grup SENFO hem començat el fascinant viatge de la innovació, un repte apassionant que afrontem totes les persones que formem l’entitat, involucrant clients, proveïdors, col·laboradors, etc. No creiem en la innovació com un departament sinó com una cultura lligada a l’entitat, al nostre ADN. La societat evoluciona i canvia a gran velocitat: economia circular, economia col·laborativa, Internet de les coses, Blockchain, etc. I nosaltres hi volem formar part.

Com a exemple de projectes per incentivar i estimular la innovació a la nostra entitat han sigut algunes col·laboracions amb Start-ups, una iniciativa de la Presidència del nostre patronat i la Direcció General per fomentar la innovació a la nostra entitat. Aquesta relació amb emprenedors ens aporta inspiració i maneres noves de fer les coses al nostre sector. Actualment formem part del LAB Tech4Climate de l’acceleradora d’impacte social Ship2B conjuntament amb entitats com Torres, Aigües de Barcelona, Inèdit, IRTA, entre d’altres.

“La innovació és el motor que promou la millora constant i permet el creixement dels negocis fins a límits impensables.”

 

Efrén Garcia i Artero
Director d’ Innovació i Creativitat
FUNDACIÓ FUTUR