La nova Guia de contractació pública ha estat el resultat del debat i consens dels sectors empresarials, sindicats, associacions i entitats ciutadanes. ADEDSA ha estat una de les 18 entitats que ha tingut l’oportunitat de participar en la definició d’aquest document

La Guia de contractació pública social servirà a l’Ajuntament per triar els seus proveïdors d’acord amb el compromís social i ambiental del consistori. Així, el Govern exigirà a les empreses que li prestin serveis, per exemple, que promoguin la igualtat de gènere o la conciliació familiar. La presentació s’ha fet en el marc de la Taula de la Contractació Pública, que n’haurà de fer el seguiment, i amb representants de gairebé una vintena d’entitats empresarials, socials i sindicals.

guia-de-contractacio
Tot i que aquesta guia es traduirà en decret d’aquí a sis o vuit mesos, els criteris que s’hi fixen ja regeixen en alguns concursos en vigor com el de telefonia. Es tracta que l’Ajuntament faci valdre la seva capacitat de contractació amb empreses —que ronda el milió d’euros anuals— per afavorir un model productiu que respecti els drets de les persones i cerqui el màxim retorn social i ambiental.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, —que s’ha reunit amb les entitats juntament amb l’alcaldessa, Ada Colau, i el regidor de Presidència, Eloi Badia— ha destacat el fet que sigui una eina “avançada” tant a Catalunya com a Espanya. I entre les mesures que s’hi preveuen, ha ressaltat la garantia que l’Ajuntament pagarà directament les empreses subcontractades, en cas d’impagament per part de l’empresa principal. Pisarello ha destacat aquesta mesura com a suport a les pimes, ja que són el tipus d’empresa que s’acostumen a subcontractar.

 

A més, les empreses que vulguin treballar per a l’Ajuntament hauran d’observar altres criteris, com ara l’estabilitat de la plantilla, els salaris justos, la contractació de persones vulnerables —com aturats de llarga durada o persones amb discapacitat— o la compra ètica.