“Cada vegada la competència és més agressiva i has de buscar marca de diferenciació, i aquestes te les aporta la innovació”.

Jaume Llonch és Gerent del Grup Inology, una empresa que ha sabut mantenir-se en un escenari de canvis constants i on la crisi econòmica ha atacat de forma severa a un gran nombre d’empreses.

 

Quina és l’activitat principal del grup Inology?

El Grup INOLOGY, fundat en 1986, és una empresa informàtica de capital 100% nacional dedicada a oferir i aplicar solucions tecnològiques que proporcionin valor afegit a les empreses en el context empresarial.

Amb una trajectòria de més de 30 anys i amb delegacions a les principals ciutats del país, INOLOGY combina l’estudi de les regles i necessitats de negoci aprofitant l’experiència de centenars de clients per assolir un creixement progressiu que ens ha permès aconseguir la consolidació al mercat, convertint-nos en una entitat de referència en el sector de la tecnologia de gestió.

La nostra empresa s’ha caracteritzat per la innovació i la realització de projectes addicionals enfocats cap a l’aportació social com el disseny d’aparells especials per a la població amb discapacitat auditiva i fònica, terminals d’informació a l’usuari en els Ferrocarrils de la Generalitat, simulacions d’intel·ligència artificial i sistemes integrals de seguretat per a la identificació de vehicles, entre uns altres.

Aquest compromís amb la innovació ens ha comportat un important reconeixement públic en el sector de les TIC rebent diversos premis com el Premi de la Cambra de Comerç de Terrassa a la Innovació o finalista del Premi NovoPymes a la Innovació que atorga American Express.

El grup Inology es va crear fa ja uns 30 anys. Quines són les accions clau que heu portat a terme durant la vostra trajectòria per continuar sent una empresa sòlida?

En els nostres 30 anys de trajectòria hem consolidat un equip humà multidisciplinari, especialitzat i professional capaç d’assegurar el control de cada actuació i aportar valor afegit en tots els projectes dels nostres clients.

A més, la forma òptima de garantir una implementació eficient de qualsevol sistema de gestió per a l’empresa és aportant un context professional que permeti assegurar l’èxit de qualsevol projecte.

Quins són els vostres avantatges competitius respecte a altres empreses?

El nostre avantatge competitiu és el compromís amb el client, la millora contínua, l’orientació als resultats, l’excel·lència en el servei i, sobretot, la nostra proximitat.

La confiança és vital per poder desenvolupar un bon treball. La nostra intenció és que el client se senti còmode i segur, i per aquest motiu la relació que oferim és assenyada i sincera.

La proximitat amb el client és un element fonamental en INOLOGY. Això repercuteix en un millor i més adequat coneixement, i també en un tracte més personalitzat. En INOLOGY, apostem perquè el client conegui i tracti personalment amb el responsable del seu projecte, i així tingui plena seguretat i tranquil·litat que es farà tot el possible per trobar una solució a la seva necessitat.

Inology és una empresa que treballa en l’àmbit nacional per tot el mercat espanyol. Quines diferències de gestió trobeu a l’hora de plantejar un nou producte envers una empresa que treballa en un àmbit provincial?

Evidentment la principal diferència és el nivell d’exigència i de particularitats. Les necessitats de les empreses en l’àmbit provincial són més fàcils de cobrir que una d’àmbit nacional o exportadora, encara que ambdues fabriquin el mateix producte. No obstant això, el nivell d’exigència dels seus clients variarà, la qual cosa fa que les seves necessitats siguin majors.

Quins consells donaria a una pime que vol créixer i expandir-se cap a tota Espanya?

El primer consell y el més important és que han d’invertir en tecnologia. Les noves pimes s’ha d’aprofitar de la revolució digital que està en marxa. Per una altra banda, han d’invertir en talent, en una plantilla diversificada per gèneres i que doni cabuda a joves amb facultats. No importa si hi ha tres, vint o un miler d’empleats en una empresa, han de tenir talent. I per últim, han de sortir fora i convertir-se en marques nacionals o internacionals reconegudes, s’han de moure i donar-se a conèixer.

Ens trobem en un escenari de canvis constant en l’economia -cada vegada més global- i en els patrons de consum dels clients actuals. Aquesta situació la veu com una dificultat per a les empreses o com una oportunitat per innovar i crear nous productes? Per què?

Les bones idees i fer-les viables en projectes personals, professionals i empresarials reals al moment en què estem, crec que pot tenir efectes positius, primer subjectivament motiva, suposa un repte, dóna confiança i fa que la nostra intel·ligència se superi. Més objectivament parlant, obre possibilitats empresarials i implica millores competitives que poden generar nous productes, canals, mercats o formes de fer o d’estar en les empreses.

Les companyies d’ara han d’innovar, ja que és la clau perquè evolucionin, si no es quedaran fora de joc. En un món globalitzat com el que estem, la innovació ha d’estar en els gens de la companyia, ja que cada vegada la competència és més agressiva i has de buscar marca de diferenciació i aquestes te les aporta la innovació.

Considera que els nous professionals estan ben preparats per afrontar aquests canvis?

Els nous professionals tenen molt potencial, però l’objectiu de les empreses és saber detectar, seleccionar i desenvolupar aquests nous talents. Això es tradueix al fet que s’ha d’avaluar tant les habilitats cognitives com les socials i emocionals durant el procés de selecció, en lloc de quedar-se solament amb l’expedient acadèmic o l’experiència prèvia. Si les empreses introdueixen aquest nou pas, podrem identificar als nous professionals amb els atributs necessaris per tenir èxit en les nostres organitzacions.

És fàcil per a una empresa com la vostra trobar nous talents?

Actualment trobar nous talents està molt complicat, hi ha molta competència en el sector de les TIC. Aquest sector, en procés d’expansió, i està patint un creixement exponencial i això dificulta la cerca de nous talents.

A més, ens trobem que els nivells formatius que s’imparteixen a les universitats i centres de formació professional segueixen estant lluny de les necessitats de les empreses, precisem un canvi radical en les polítiques educatives les quals han d’anar orientades a les empreses.

Desirée Gómez
Àrea de Comunicació