En el marc dels actes de foment de la innovació, l’ACEDE va celebrar el passat dimarts 29 de juny un dinar col•loqui amb el Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, i el consultor estratègic de la mateixa secretaria, Daniel Marco. L’acte tenia com a objectius presentar el pla Pimestic i Tic.cat, d’una banda, i signar el conveni de col•laboració entre la Generalitat i l’ACEDE en el marc del Pla PIMESTIC, de l’altra. Com a preàmbul de la presentació del Pla, Jordi Bosch va dibuixar un mapa de la situació de les TIC i les tecnologies de la informació en l’àmbit de la PIME a Catalunya.

30 de juny del 2010

En la seva diagnosi, Bosch va destacar els quatre punts bàsics d’aquesta situació: primer, que les TIC són una oportunitat per a crear noves empreses, més ocupació de valor afegit i una economia més diversificada; segon, que és un sector que potencia i ajuda a desenvolupar els sectors econòmics tradicionals; tercer, que han de servir per a millorar l’eficiència i l’eficàcia de l’administració; i quart, que són una de les vies per a sortir de la crisi actual. En la mateixa diagnosi, Bosch també va subratllar un fet important per entendre aquest mapa: la PIME és una fortalesa de l’economia catalana i per això calen proveïdors TIC a la mida de les pimes, que s’adaptin a les necessitats d’aquest tipus d’empreses i que, alhora, tinguin en compte les seves característiques contextuals.

Un cop descrites aquestes necessitats, Bosch va explicar als assistents les línies bàsiques del Pla PIMESTIC, iniciativa desenvolupada per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i per ACC1Ó, i que ha rebut el suport de les 400 entitats signants. A grans trets, els objectius del pla són augmentar la competitivitat de les pimes a través de l’ús de les TIC, evitant al mateix temps que se’n faci un ús inadequat o poc ajustat a la realitat d’una determinada empresa, i generant una “endogàmia territorial”. Tal com va explicar Bosch, per a aconseguir aquests objectius, el pla compta amb una sèrie de serveis d’orientació cofinançats, de manera que els i les empresàries poden accedir a un assessorament assequible. Els representants de la Secretaria van aprofitar l’ocasió per explicar el TIC.cat que, en paral·lel al PIMESTIC, ha sorgit per a potenciar i millorar les pimes del sector TIC de tot el territori català, en un intent d’acompanyar les empreses catalanes en la seva recerca de l’eficiència i la innovació.

A banda del tema central de la reunió, els i les assistents –entre els quals hi havia representants de l’associació GENTIC Maresme, les patronals ASCEN, ADEDSA i ACAES, i d’ASSOCAP- van poder intercanviar amb Jordi Bosch algunes de les seves impressions i certeses de la situació de les pimes a Catalunya. Per exemple, van incidir en les dificultats que es troben a l’hora concursar en contractacions públiques o a l’hora de gestionar tràmits de les seves empreses, i en com això perjudica el teixit empresarial i, per extensió, la societat catalana. Per això Bosch es va manifestar a favor “d’apostar per les empreses catalanes desacomplexadament”. Fins i tot, en un intent d’escenificar les sinergia positiva que crea afavorir les empreses catalanes, va fer una comparació entre els beneficis que té el fet de cuidar les pimes i els beneficis que reporten les victòries del F.C. Barcelona: “quan el Barça guanya els psicòlegs catalans tenen menys feina”.

La signatura del conveni de col·laboració en el Pla PIMESTIC entre l’ACEDE i la Generalitat va presidir la darrera part de la trobada, en un gest d’exemplificació de la voluntat de millorar la competitivitat de la PIME catalana que tenen tant l’una com l’altra. En aquest punt, Bosch va emfatitzar la importància d’associacions com l’ACEDE, que serveixen de pont i altaveu entre l’administració i el “món real” dels empresaris; i el president de l’ACEDE, Joan Vilar, va felicitar el responsable de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació per la seva tasca de suport a les empreses catalanes.