Dimarts 24 de novembre van tenir lloc les primeres jornades sobre La Competitivitat, La Responsabilitat Social i l’Ocupabilitat en temps de crisis, portades a terme conjuntament per l’ACEDE, la Fundació Claperós i l’Associació d’Amputats Sant Jordi.

25 de novembre del 2009

La jornada tenia l’objectiu de crear un espai de diàleg on representants de les empreses, de la política i l’administració catalana, i del tercer sector social exposessin els seus respectius punts de vista i experiències en l’àmbit de la RS a Catalunya, tal com va expressar Joan Vilar, president de l’ACEDE, en donar la benvinguda a tots els assistents. En aquest sentit, l’objectiu va veure´s complert, ja que la diversitat d’opinions i perspectives van fer-se evidents a mesura que van avançar les ponències.

Des del discurs d’inauguració, a càrrec de Montserrat Ballarín, Presidenta Delegada de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, fins al de clausura, a càrrec d’Antoni Comín, diputat del PSC al Parlament de Catalunya, totes les persones que van passar per les taules rodones van fer partícips els assistents de les seves polítiques, fites, anècdotes i somnis per complir en el camí sense retorn que s’anomena Responsabilitat Social.

Entre els moments que van causar més expectació van destacar la intervenció de la senyora Pilar Díaz, presidenta de l’Associació d’Amputats Sant Jordi, que va reivindicar els drets de les persones discapacitades a accedir al mercat laboral sense traves i va posar de relleu el forat existent entre l’aplicació virtual de la llei LISMI i la seva poca aplicació real que situa Espanya a la cua d’Europa. La seva exposició, emmarcada en la taula de Polítiques per a la integració laboral, va estar acompanyada de les de Robert Ramos, director tècnic del programa FP.Cat, i de Raquel Saco, Cap de Servei de Promoció de la igualtat d’oportunitats. Ambdós van fer un repàs sobre què s’està fent des de les administracions en l’àmbit de RS i el seu compromís absolut oferir ajudes a les empreses que apostin per les bones pràctiques en RRHH. Per una banda el Sr. Ramos presentant les ajudes en accions formatives i permisos individuals a les empreses, i per altra banda, la Sra. Saco explicant els plans per la integració de les dones en el mercat de treball.

Després de la pausa-cafè van intervenir Sergi Marrugat, Project Manager i Assessor Energètic d’AGGER Gestió, i Josep Maria Canyelles, Promotor del think tank www.responsabilitatglobal.com, que van fer les seves respectives reflexions sobre la millora de la competitivitat de l’empresa catalana a través de d’eines de RS.

A continuació d’aquesta taula va ser el torn de les polítiques municipals per incentivar la RS, repàs desenvolupat per Jordi Roig, Assessor d’Educació, Formació, Promoció Econòmica i Ocupació de l’Associació Catalana de Municipis, i Josep Torrecillas, Tècnic de la Comissió d’Ocupació i Promoció de la Federació de Municipis de Catalunya, en què tots dos van coincidir en el paper transcendental de molts ajuntaments per fomentar els bons governs locals.

D’altra banda, el torn d’experiències, última taula del matí abans de la pausa del dinar, va ser per a Xavier Martínez, president de TECNOL; Carles Grau, Director General de Microsoft a Catalunya, Balears, Comunitat Valenciana i Andorra; i Antonio Valverde, Director Gerent del Grup General Formació. Junts van poder fer un breu repàs sobre quins han estat els beneficis obtinguts gràcies a l’aplicació de polítiques socials dins de les empreses que representen.

La sessió de la tarda, liderada per Lluís Torra, Francisco Sosa i Alfons Peretó, va desenvolupar-se en el terreny més pràctic en què tots ells responien preguntes com: quins són els beneficis qualitatius i quantitatius d’una empresa que inverteix en RS, què és l’orgull corporatiu i per què, en definitiva, les empreses han de ser socialment responsables?

Torra, per exemple, va explicar algunes de les accions que ell ha portat a terme a través del departament de Marquèting de la Mútua Intercomarcal. Seguint aquesta línia, Sosa va descriure algunes de les accions que MRW està fent efectives des del sector de la logística i el transport com és el cas de la col•laboració entre MRW i l’Associació d’Amputats Sant Jordi, que des de fa un temps han unit forces per fer a arribar a l’Àfrica cadires de roda, crosses i d’altres instruments que faciliten la mobilitat de persones que malauradament no poden usar alguna de les seves extremitats. Alfons Peretó va mantenir l’esperit de la taula, posant en relleu alguna de les iniciatives que ha encapçalat durant la seva dilatada carrera com directiu.

Abans de concloure la jornada es va fer un reconeixement públic per les seves respectives tasques en RS al Consell Comarcal de la Selva; a l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca; a SENFO; a General Formació; i a Lluís Torra a títol individual. La clausura, finalment, va comptar amb el colofó de les paraules d’Antoni Comín, que subratllant la importància d’esdeveniments com aquesta jornada auspiciada per l’ACEDE, la Fundació Claperós i l’ Associació d’Amputats Sant Jordi, va definir la RS com un punt on les empreses i el sector social es troben i fan una societat més justa, equitativa i millor.