Primer Congrés Internacional d’Empresa i Discapacitat: La Fundació Equipara, amb la col•laboració de HSM (organitzadors del Fòrum Mundial d’Alta Performance) i Fira Barcelona, celebrarà el Primer Congrés Internacional d’Empresa i Discapacitat. El congrés tindrà una durada d’un dia i mig i en el programa està prevista la participació de ponents de reconegut prestigi.

29 de maig del 2008

El 3 de maig ha entrat en vigor la Convenció Internacional sobre drets de les persones amb discapacitat que, pel seu caràcter vinculant, obliga a tots aquells països que l’hagin ratificat. Per altra banda, a Europa, i en concret a Espanya, la situació apunta cap a un estancament en la plena integració laboral de les persones amb discapacitat, a pesar del canvi de mentalitat que es comença a visualitzar en les empreses. En aquest context, Fundació Equipara proposa una reflexió sobre estat de la conscienciació empresarial en matèria d’integració laboral de treballadors amb discapacitats, les polítiques empresarials d’integració i la igualtat d’oportunitats d’accés a l’ocupació i promoció professional d’aquests treballadors. El congrés aportarà la informació i les dades recollides en l’Informe Equipara 2008, elaborat per l’Observatori de la Fundació Equipara, basat en la macro-enquesta realitzada a Espanya centrada en la realitat, les possibilitats i les dificultats per a treballadors, empreses i entitats. Així mateix es presentessin les conclusions del programa Empresa i Discapacitat impulsat per Fundació Empresa i Societat i dels projectes derivats de la seva aplicació. També s´abordarà el model espanyol de polítiques públiques de promoció de l’ocupació de persones amb discapacitat, els marcs normatius i les ajudes que ofereixen les administracions públiques. Els casos pràctics d’empreses com Repsol YPF, DKV, MRW i Grup Siro i una introducció sobre la realitat de les persones amb discapacitat a Mèxic i Veneçuela, complementaran les ponències d’aquest primer congrés internacional. La Fundación Equipara (http://www.equipara.org/v5/cat/index.html) JUEVES 5 DE JUNIO DE 2008 JOSÉ IGNACIO RIVERO (Presidente Fundación Equipara) – Bienvenida LLUÍS TORRA (Secretario General Fundación Equipara) – Presentación ISIDRE ESTEVE – “Nuevos valores, nuevas capacidades” “Aspectos conceptuales de la discapacidad en la actualidad” FRANCISCO MARGALLO POLO (Ministerio de Educación, Políticas Sociales y Deportes) “Estado de la sensibilización empresarial en integración laboral de personas con discapacidad” Informe Equipara 2008. Presenta: ELENA FONTCUBERTA (Commo) Intervienen: CARINA ESCOBAR (Fundación ONCE), FRANCESC PÉREZ (Cocarmi), MONTSERRAT MORÉ (UnoMas) Modera: ANDREU CRUAÑAS (Director General Fundación Equipara) “Relación y marco normativo entre administración pública, empresas y entidades que promueven la integración laboral” Participan: ANTONI BALLABRIGA (BBVA), KATY TRIAS (Fundació Catalana Síndrome de Down), ANTONIO MILLÁN (Feacem), FRANCISCO MARGALLO POLO Modera: MARCOS GONZÁLEZ (Media Responsable) Estrategias para la mejora en la integración laboral de personas con discapacidad en el entorno de las empresas familiares. Participan: CRISTINA ALEGRET (Grupo Siro), CLOTILDE TESÓN (Codorniu), ALFONSO CEBRIÁN (Fundación Nexia) Modera: EUGENIO DE ANDRÉS (Tatum) “La integración de las personas con discapacidad desde la perspectiva de la gestión de personas” Intervienen: ADRIANA FRATICELLI (Colegio de Graduados Sociales de Barcelona), JOSEFA TORRES (Fundación Once), FRANCISCO MESONERO (Fundación Adecco), SUSANA GUTIÉRREZ (Aedipe Catalunya) Modera: ANDREU CRUAÑAS FEDERICO MAYOR ZARAGOZA – “Las personas con discapacidad y los derechos universales” VIERNES 6 DE JUNIO DE 2008 LLUÍS TORRA – Presentación segunda jornada ÁLEX ROVIRA CELMA – Gestionar personas y capacidades “La integración laboral en América Latina vs Europa. Los casos de México y Venezuela. Presenta: MIREIA SORDÉ (Fundación Equipara) Intervienen: FERNANDO IGLESIAS (Foal), MANUEL DÍAZ VEGA (Instituto Mejicano de Seguridad Social), CAROLA TORQUEMADA (Santa Bárbara Airlines – Venezuela), ANA MERCEDES BOTERO (Corporación Andina de Fomento) Modera: JAVIER MARTÍN CAVANNA (Fundación Compromiso Empresarial) “El liderazgo de la Gran Empresa en la integración de personas con discapacidad” Conclusiones del programa Empresa y Discapacidad de la Fundación Empresa y Sociedad. Intervienen: LUISA Mª ROLDÁN (Repsol YPF), CRISTINA GONZÁLEZ (DKV), FRANCISCO SOSA (MRW), MONTSERRAT MOLINER (Fundación Manpower) Modera: FRANCISCO ABAD (Fundación Empresa y Sociedad) Estrategias para la integración de personas con discapacidad a través del deporte. El caso de disCAPACITADOS, Expedición al Polo Sur. Presenta: LLUÍS TORRA Intervienen: JUAN SEÑOR, XAVIER VALBUENA ERIC VILLALÓN. Exmo. Sr. Don IÑAKI URDANGARÍN – “La cultura y el deporte como herramientas eficaces y de integración de las personas con discapacidad” Clausura Sra. SARA BERBEL Directora General d´Igualtat d´Oportunitats en el Treball del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya TODAS LAS INTERVENCIONES DISPONDRÁN DE INTERPRETACIÓN AL LENGUAJE DE SIGNOS.