Per la Junta Directiva de l’ACEDE, les mesures publicades al Real Decret-llei de mesures urgents i extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19, són insuficients.

 

“Exigim al Govern Espanyol que les mesures publicades s’apliquin sense pal·liatius de forma àgil, immediata (durant març de 2020) i automàtica” i a més, considerem prioritari el compliment dels següents punts:

 

  1. Per l’ACEDE es vital mantenir la liquiditat de les empreses. Demanem que no es trenqui la cadena de pagaments entre proveïdors privats, complint amb les dates de venciment i amb el import facturat. De la mateixa manera, demanem a les Administracions Publiques i Grans Empreses, que compleixin amb la llei de morositat a l’hora de fer els pagaments als seus proveïdors
  1. Exigir als Bancs rapidesa en posar aquesta liquiditat al circuit, alhora d’aplicar les mesures del Govern, ja que hem de mantenir la liquiditat de les empreses i han de disposar de línies de crèdit i préstecs de forma directa, immediata i àgil per continuar tenint un país competitiu i la mateixa presència de Pimes i autònoms actual, que representen més del 98% del teixit empresarial espanyol.
  1. Considerem també que son insuficients les mesures aprovades per les pimes i pels autònoms. L’estat a de reconèixer que estem en un estat de força major i des de el Govern s’ha d’actuar de forma àgil, immediata i ràpida, considerant que totes les pimes i autònoms de Espanya estan afectades per aquesta greu situació, ja que han reduït la seva activitat pràcticament a 0, i per tant haurien de ser considerades totes beneficiàries de les ajudes aprovades en el Real Decret sense demostrar les pèrdues ocasionades, excepte les empreses o sectors que obligatòriament han de continuar donant un servei, i no han tancat la seva activitat per l’afectació de les mesures del Coronavirus.
  1. Sol·licitem crear un impost solidari que surti de les grans fortunes i de les grans empreses dels sectors beneficiats per aquestes situació i que tinguin capacitat per contribuir.
  1. Sol·licitem el condonament a les pimes ni autònoms en contractes amb l’Administració Pública ni Clients Privats en temes de penalitzacions per possibles incompliments de terminis d’execució i/o lliurament de productes i/o serveis motivats pels efectes de la crisi causada pel Covid19. Així com mantenir els contractes adjudicataris abans de la situació actual. Tanmateix, un cop es reprengui l’activitat, caldrà agilitzar al màxim els concursos públics i privats per tal d’assolir la màxima normalitat amb el menor temps i cost possibles, afavorint, durant els primers 6 mesos, l’adjudicació a la formalitat.

 

En resum, demanem al Govern Espanyol, que reconegui la gravetat de la situació sanitària i econòmica que estem patint i que seguirem patint durant molt de temps. De la mateixa manera que en l’anterior crisi, les entitats bancàries van rebre ajudes públiques de 60.000 M € amb l’objectiu de mantenir l’estabilitat econòmica, ara exigim que l’Estat faci l’esforç d’augmentar les mesures econòmiques per pal·liar els efectes presents i futurs de la crisi sanitària i econòmica. Hem de facilitar tossudament la liquiditat de les empreses competitives i rendibles del país.  Els efectes negatius que la crisi conjuntural del Covid19 podria generar en l’economia en forma d’una elevada mortalitat d’empreses viables, seria de conseqüències tràgiques i irreparables pel conjunt del país.